Mijn kind doet zoiets niet

Iedere leerkracht herkent het. Een kind heeft iets uitgehaald en belt de ouders om daarover te spreken. De gemiddelde reactie momenteel is: “Dat kan ik me niet voorstellen, en of mijn kind doet zoiets niet.” Einde discussie.

Het is begrijpelijk dat ouders voor hun eigen kind opkomen. Sterker, dat is een natuurlijke reactie. Kinderen zijn aan de goede zorgen van de ouders toevertrouwd. Omdat kinderen kwetsbare schepselen zijn die (nog) niet goed voor zichzelf kunnen zorgen, is het ook nodig dat ze beschermd worden door de ouders – ook tegen leugen en laster die soms over de jonge hoofden wordt uitgestort. Dat je als vader of moeder voor je zoon of dochter gaat staan, daar is niets mis mee. Alleen soms komen beeld en werkelijkheid niet overeen. En die “soms” is wel vaker dan men denkt!

 

Sommige ouders houden eigen kinderen altijd de hand boven het hoofd

 

Sommige kinderen zitten altijd in de hoek waar de klappen vallen. Dat kan omdat ze graag mee doen aan plagerijen en of deze organiseren. Het kan ook zijn dat ze ‘naam’ hebben gemaakt met het uithalen van kattenkwaad en dus per definitie verdachte zijn zodra er iets aan de hand is. Terwijl dat soms onterecht is. Het is dus goed dat ouders alert zijn als het kind weer eens in de prijzen valt.

En er is ook een andere kant. Sommige ouders houden eigen kinderen altijd de hand boven het hoofd; ze duiken altijd in de ontkenning als ze worden geconfronteerd met fouten, kwaad of misstappen van hun zoon of dochter. Bij hen ligt voor in de mond: “Mijn kind doet zoiets niet.” Praten en bewijzen overtuigen helpt in deze zelden.

Hierbij kan het gaan om ouders die eigen kinderen als onaantastbare mensjes zien; die eigenlijk te goed zijn voor deze wereld – in ieder geval voor het publiek waarmee ze op school, op straat of in de kerk moeten verkeren. Veelal gaat het om verwende poppetjes die thuis met fluwelen handschoenen worden behandeld.

Soms gaat het echter ook om kinderen die niet direct verwend worden. Ze groeien tamelijk normaal in het gezin op. Desondanks willen of kunnen ouders niet geloven dat hun zoon of dochter werkelijk het kwaad heeft gedaan waarvan hij of zij wordt beticht. Ze schieten in de verdediging en ontkennen de feiten met alles wat in hen is. Sterker, ze zijn eigenlijk niet eens bereid naar argumenten en bewijzen te luisteren. Immers, hun kind doet zoiets niet! Dat is echt onmogelijk.

 

Het is natuurlijk een zalig idee om te denken dat jouw kind opgetrokken is uit engelenstof en de volmaaktheid zelve is.

 

De werkelijkheid is dat een “echt” kind zomaar dingen doet die niet door de beugel kunnen… En daar leren ze van! Gister gaf ik zoonlief bij vertrek naar de supermarkt de opdracht de bovenverdieping te stofzuigen. Bij thuiskomst zag ik al snel dat hij dit niet gedaan had dus ik start de vraag met:  “Heb jij al gestofzuigd?”. Het antwoord was “jaahhaa!” “Weet je het zeker? Het ziet er namelijk niet naar uit en volgens mij sta je te liegen…” Na een stilte was het antwoord: “Ja mam, ik had er geen zin in en baal ervan van dat je dit gelijk ziet aan de vloer en aan mijn gezicht!” waarop ik antwoord: “Snap ik en geen probleem, leer hiervan dat liegen je niks oplevert behalve dat je vaak nog meer moet liegen om het verhaal staande te houden”. En alsnog mocht hij de bovenverdieping stofzuigen!

Ik kan melden dat mijn drie kinderen mij zo af en toe met liefde voorliegen (of op z’n minst een poging doen) soms komen ze er mee weg en soms ook niet. En ja soms zijn de kinderen net engeltjes en soms draken, zo houden ze de boel in balans.

 

Meer tips om te leren hoe je moeitelozer gaat opvoeden krijg je aangereikt in mijn online Opvoed en coach trajecten.