Opvoeden

Vanuit mijn professie en als ervaringsdeskundige ben ik 24/7 met kinderen en opvoeden bezig. Een taak die intensief is en voor mij mooie en leuke uitdagingen biedt. Niet iedereen om mij heen denkt hier zo over; met regelmaat tref ik ouders die met het handen in het haar zitten en hoor ik verhalen, waar ik na 16 jaar therapeut zijnde, nog steeds van onder de indruk ben.

Kinderen die tot hun twaalfde nog bij papa en mama in bed slapen, eindeloos zeuren tot ze hun zin krijgen, weigeren iets te willen doen en zelfs de juf terroriseren en dan ook nog door hun ouders betiteld worden als hoogbegaafd, bijzonder, creatief en/of spontaan zijn…

 

En dat zijn dan nog de ‘mildere’ gevallen. Het lijkt bijna wel een modeverschijnsel; lastige of zelfs ‘ontspoorde’ kinderen.

 

Wat ik zie is dat we de opvoeding van onze kinderen zo goed willen doen (en hier doen we hard ons best voor) dat we er soms juist een zooitje van maken. Zeg nou zelf; lastige kinderen en verwende aapjes voeden we toch echt zelf op! Als we nou eens ophouden met tutten dan zou het resultaat weleens kunnen zijn dat kinderen weer zwijgen als volwassenen aan het woord zijn, lekker buiten spelen en op tijd naar bed gaan. Heel normaal en nog gezond ook.

Misschien mogen we de ouders die hun kinderen pamperen tot ze scheelzien en altijd voor hun kinderen klaar staan op hun vingers tikken eens zeggen: “Wees eens consequent en maak geen verwende aapjes van ze die de boel terroriseren!”

 

Off the record
Soms gaat ouderliefde wel erg ver. Zo is vijfjarige Dexter geen jeugddelinquent in spe, maar heeft hij volgens paps en mams ADHD en slechte vriendjes. Dat hij tegen andere kleuters roept: “kill, kill, kill, I wanna kill you”, is volgens ouders slechts een gevolg van zijn hoogbegaafdheid: “Hij spreekt al uitstekend Engels”.
Het komt niet bij zijn ouders op dat hun opvoeding weleens met het gedrag van Dexter te maken zou kunnen hebben.

Soms voel ik me een moeder uit de middel eeuwen wanneer ik aangeef dat mijn pubers van 15 en 17 mee helpen in het huishouden. Toen een vriend van mij in de gaten had dat de kinderen voor mij gekookt hadden, zei hij: “Phoe, als ik alleen al vraag om de woonkamer te stofzuigen na een werkdag zegt mijn zoon: “doe dat ff lekker zelf pa!”

Heb ik dan voorbeeldige kinderen? Nee hoor, ook bij mij pakken ze niet uit zichzelf de stofzuiger. Ze doen het omdat het moet van mij en een zeer enkele keer hebben ze zomaar zelf wat gedaan (en ja, dat is meestal omdat ze dan iets van mij willen).

 

Mijn verwondering is groot als ik hoor dat hij dan uiteindelijk zelf gaat stofzuigen.

 

Wat maakt dat hij na deze grote mond toch zelf de stofzuiger pakt, terwijl hij na een werkdag van 9 uur thuis komt en zijn zoon al drie uur achter de X-box zit en hem aankijkt met een blik van ‘wat ben je laat en waar blijft mijn eten?’
Het antwoord is; Ik wil geen ruzie maken met mijn zoon, dat verziekt zo de sfeer in huis.

Dat betekent dus dat we een conflict met ons kind uit de weg gaan, zeker aan het einde van de dag wanneer je zelf al geen fut meer hebt.

 

Tegenwoordig ervaren wij ons een goede ouder wanneer je kind lief en tevreden is.

 

Opvallend vaak betekent dat dan dat ouders er alles aan doen om een woede uitbarsting bij hun kind te voorkomen. Dat geeft kinderen een machtspositie, een kind ervaart dan dat hij met zijn gedrag zijn ouders sterk kan beïnvloeden.

Maar zeg nu eens zelf, hoe moet een kind dat nooit gefrustreerd of teleurgesteld raakt problemen oplossen en teleurstellingen verwerken? Hoeveel doorzettingsvermogen verwachten ouders van hun kind?

Een kind moet niet altijd zijn zin krijgen, moet niet alles krijgen wat hij hebben wil en moet niet in het middelpunt staan van de belangstelling. Kinderen moeten wél leren omgaan met pech, anders raken ze bij de minste geringste tegenslag van de kook.

Dat betekent dus:
geef grenzen aan. Grenzen bieden veiligheid.
Een kind dat weinig “nee” te horen krijgt mist veiligheid en zonder veiligheid kun je als mens niet veel.

Een kind dat bij iedere tegenslag bij het handje wordt genomen, kan daar twee dingen uit oppikken, zegt ontwikkelingspsycholoog en gezinstherapeut Steven Pont. Ofwel hij denkt; als er wat is, moeten er hulptroepen bijgehaald worden. Mijn ouders hebben zo weinig vertrouwen in mij, kennelijk ben ik niet in staat mijn eigen boontjes te doppen. Deze kinderen krijgen een te laag zelfbeeld. Die worden heel kwetsbaar.

Of een kind leert; er hoeft mij maar iets te overkomen en de halve wereld springt in de houding om mij te ontzien. ”Een kind die dit eruit pikt, krijgt een verhoogd zelfbeeld”. Dat gaat de narcistische kant uit.

 

Ruim 80% van de moeders vindt dat we als ouders zelf draken van kinderen creëren.

 

Doordat we niet consequent zijn (50%) en niet kunnen loslaten (39%).Ook vinden moeders zichzelf te gemakzuchtig (58%). We gaan uitgebreid borrelen met vrienden en zetten de kinderen met chips voor de tv (87%). En als het regent, fietsen ze zelf maar in regenpak naar school (62%).

Mooi is wel weer dat wij ook degene zijn die onmiddellijk kunnen stoppen met ons toegeeflijke gedrag. Dus vanaf nu: ga geen confrontatie met je kind uit de weg, wees consequent, beloon goed gedrag met samen iets leuks doen en geef alleen cadeautjes met Sinterklaas en verjaardagen.

Mocht je plots toch overvallen worden door liefdesgevoelens geef je kind dan extra dikke knuffels en doe samen wat leuks!

 

Meer tips om te leren hoe je moeitelozer gaat opvoeden krijg je aangereikt in mijn online Opvoed en coach trajecten.