Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte van de nieuwste cursussen en aanbiedingen! Wees gerust, we zullen je nooit zomaar mailen en je kunt je op elk moment uitschrijven.
Email address
Secure and Spam free...
Alles boven een meter kan meehelpen

Alles boven een meter kan meehelpen

Ik zat vanochtend te kijken naar een herhaling van “Jouw vrouw, mijn vrouw” en deze keer werden er vrouwen geruild uit gezinnen waarbij het verschil voornamelijk zat in het aantal klusjes dat de kinderen moesten doen. Bij het ene gezin mocht alles en waren klusjes taboe en bij het andere gezin deden de kinderen bijna het hele huishouden. De vraag blijft natuurlijk; moeten kinderen klusjes doen en zo ja, welke wel en welke niet. En vanaf welke leeftijd vind je dat kinderen moeten/kunnen helpen?

Op een speelse manier hielpen mijn kinderen al heel vroeg mee met van alles, zelfs stofzuigen, stang op de laagste stand en hupsakee! Met een doekje een beetje poetsen en natuurlijk helpen bij het koken. Dat gaven ze zelf aan en vonden het leuk. Nu ze vet puberen komt er iets meer dwang bij kijken en ik vind het heel belangrijk. Niet alleen voor “later” maar ook zodat ze weten dat die schone kleren niet vanzelf in hun kast komen fladderen en dat alles wat vies gemaakt wordt ook weer schoon gemaakt moet worden. En ook dat dit tijd en moeite kost.

Ze doen klusjes als: hond uitlaten, handdoeken vouwen, sokken uitzoeken, tafel dekken, afruimen en keuken opruimen na het eten, in- en uitruimen van de vaatwasser, trap stofzuigen, glas en lege flessen weg brengen, woonkamer swifferen, onkruid plukken en natuurlijk houden ze zelf hun kamer bij en in het weekend moet dat een keer heel goed. Bij die wekelijkse beurt help ik een van de drie mee, dus een keer in de drie weken is het echt heel schoon. En een keer in de week kookt een van de twee, met wat meer of wat minder hulp van mij.

Het is helemaal niet verkeerd om ze op hun eigen niveau mee te laten draaien in het huishouden. Wel is het van belang dat ze gedoseerd moeten leren dat het leven uit nog meer bestaat dan alleen maar spelen en genieten. Je kunt kinderen goed uitleggen; we leven met z’n allen in dit huis, maken met z’n allen troep, dus we zorgen ook met z’n allen dat de boel hier leefbaar blijft.

Veel ouders vinden het lastig om in te schatten op welke leeftijd mag je kinderen “verantwoordelijk” houden voor klusjes en wat laat je ze dan doen? Zelf doe je het klusje vaak velen malen sneller en misschien ook wel netter en ach het is een kleine moeite om het even zelf te doen, daar ben je toch ouder voor, om te zorgen? Klopt, alleen dit ‘zorgen’ betekent niet dat jij als ouders alles moet doen. Sterker nog, hoe meer jij doet hoe meer jij het signaal afgeeft dat jij het kind niet vertrouwd dat het al klusjes zelf kan doen. En als ouder ben jij verantwoordelijk voor de zelfredzaamheid van het kind.

Kinderen die jong betrokken worden in het meedraaien van het huishouden worden zelfstandiger en minder afhankelijk. Dit resulteert in kinderen met meer zelfvertrouwen. En, niet onbelangrijk, leren helpen maakt dat kinderen opgroeien met meer oog voor de ander en meer empathie ontwikkelen. Laatst was ik in gesprek met een aannemer die hier aan het klussen was en zag dat de kinderen hier aan het stofzuigen gingen na het boren. Hij was verbaasd dat ze uit eigen beweging de boel opruimde en hem hielpen de materialen terug in de bus te zetten. Hij gaf aan dat als hij zijn kinderen van 15 en 17 vroeg te stofzuigen ze zeiden; jij ben gek dat doe je lekker zelf maar! Kinderen verwennen is af en toe best leuk. Wanneer het leid tot respectloos gedrag kunnen we concluderen dat beter verwend dan verwaarloosd niet de juiste insteek is geweest.