Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte van de nieuwste cursussen en aanbiedingen! Wees gerust, we zullen je nooit zomaar mailen en je kunt je op elk moment uitschrijven.
Email address
Secure and Spam free...

Bali

Inmiddels ben ik al ruim een week op Bali, het is een reis die ik maak samen met mijn dochter. Bali is de plek waar mijn broer die in juli 2014 uit het leven stapte intens gelukkig was en we ervaren wat hij beleefde. We huren Wayang in als gids, een balinese man die mijn broer altijd begeleide op zijn reis. Ondanks we hem op de hoogte hebben gesteld van het overlijden van Albert blijkt taal toch echt een barierre te zijn en zijn wij dus de boodschappers van het slechte nieuws. Hij begrijpt ons reisdoel en gaat ons meenemen naar de plekken waar Albert is geweest. Het is heel bijzonder om in de voet sporen te lopen van mijn lieve broer en het geeft mij een glimp van zijn beleving. Ik vind antwoorden en nieuwe vragen in dit land waar het leven zo anders is.

De omgang met elkaar is zacht en respectvol hier op Bali. Dat het Hindoeïsme een centrale rol speelt in het leven van de Balinees is duidelijk te merken aan de vele offers (canan sang). Deze offers worden dagelijks gedaan bij tempels, offerplaatsen, op straat, de markt, bij huis etc. Bali heeft naar schatting in totaal 20.000 tempels. Door tevens kleine offers te plaatsen voor het huis of winkel hoopt men dat de slechte geesten het eiland weer verlaten en het goede zal blijven. Ik ervaar het als intrigerend, deze levens stijl en bewonder het vertrouwen dat er is in het Hindoeïsme. Er lijkt hier minder ego en oordeel te heersen en dat geeft een fijne sfeer.

We ontmoeten in het hotel een stel uit Australie; Lorainne en Jason. We raken aan de praat en er is een bijzondere connectie. Loirainne haar broer is ook uit het leven gestapt en ze hebben dezelfde geboorte dag. We zijn er samen stil van en concluderen dat het geen toeval is dat we elkaar treffen. We delen dezelfde ervaring, emotie en gemis. Het herkennen en delen is goud waard op deze reis en praten uren door. We treffen nog meer autraliers en genieten intens van de easy going insteek. Wanneer Lorainne en Jason naar een ander hotel vertrekken nemen we afscheid van ze. Als aandenken krijg ik een prachtige platte amethist soort dat in Australie voorkomt. Lorainne heeft deze steen ooit gekregen bij een healing voor haar broer en ze wil deze steen nu aan mij geven! Ik ben diep geraakt en onder de indruk van dit gebaar.

Bali heeft mij in alle opzichten verrast, we kwamen met een doel, dat was helder en verder had ik geen “huiswerk” over Bali gedaan. We vertrouwen erop dat we komen waar we mogen zijn en naast de intens mooie plekken en tempels heeft Bali ons nu al veel gebracht. We hebben nog vier dagen te gaan en die gaan ons vast nog meer moois brengen!