Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte van de nieuwste cursussen en aanbiedingen! Wees gerust, we zullen je nooit zomaar mailen en je kunt je op elk moment uitschrijven.
Email address
Secure and Spam free...

Bewust-zijn!

Mijn dochter gaat op sollicitatie voor een stage plek en ze blijkt per direct aangenomen te zijn, dat geeft rust. Ze gaat over tot het regelen van de boeken en alles wat bij een nieuwe opleiding komt kijken. Echter blijft ze onrustig over haar plek op het kinderdagverblijf waar ze stage gaat lopen. Het betreft een prachtig kinderdagverblijf in Hillergersberg, niks mis mee. En toch gaat ze verder zoeken en vindt ze een heel kleinschalig kinderdagverblijf waar alleen de tekst van de site al hartverwarmend klinkt! Ze werken er vanuit de antroposofische leer en dat is iets wat niet onbekend is voor Dorien. School en het eerste kinderdagverblijf zijn wat verbaasd dat ze haar stage wenst om te zetten en na wat papier werk is alles in orde.

Wat in eerst instantie even gedoe was om te regelen blijkt later de beste keuze te zijn die ze ooit had kunnen maken. Het kinderdagverblijf met antroposofische visie blijkt als een jasje om haar heen te zitten. Ze geniet van de kinderen, de insteek om de seizoenen te volgen. En kan zich vinden in het beleid dat er heerst betreft het eten. De kinderen krijgen een kopje thee een rijstwafel en beleg zonder suiker en of toevoegingen. Het meubilair is uitsluitend van hout, katoen en wol evenals het speelgoed. De zonnepoppen die er aanwezig zijn voor de kinderen zijn een feest van herkenning voor Dorien. Ik maakte voor de kinderen voor iedere leeftijdfase een bijbehorende pop. Voor Lucas heb ik een Niels Holgersson gemaakt compleet met gans voor op zijn kamer. En dat terwijl ik niet echt handig ben met naald en draad. Zo maakt dat de liefde voor je kinderen en de passie voor een visie je meer kunt dan je bedacht had.

Rudolf Steiner maakte in zijn aanwijzingen duidelijk dat de pop, net als ander speelgoed, ruimte moet overlaten voor de fantasie van het kind. Dat betekent dat een pop geen echte ogen heeft, slechts een aanduiding voor de mond en wel handen en voeten maar geen vingers en tenen.
Doordat deze dingen ontbreken, wordt het kind tijdens het spel als het ware aangespoord om de creatieve fantasie te gebruiken. Zo’n pop kan dus in alle houdingen slapen of wakker zijn.Dat is een groot verschil met de meeste poppen die je tegenwoordig in de winkel vindt.

Het kind kan zijn eigen gevoelens projecteren op de pop omdat de antroposofische pop geen duidelijke gezichtsuitdrukking heeft. Dus is het kind blij, dan kan de pop blij zijn en als het kind verdriet heeft dan kan het dat ook via de pop uitspelen.

Een antroposofische pop is gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen en wol en liefst ook nog van materialen die van biologische kwaliteit zijn. Deze materialen zorgen er niet alleen voor dat de pop prettig en warm aanvoelt, ze helpen ook mee bij het ontwikkelen van een gezonde tastzin.

Antroposofie (van het Griekse anthropos “mens” en sophia “wijsheid”) is een spirituele filosofie (en occulte wetenschap?) gebaseerd op de leer van Rudolf Steiner (1861–1925).
Steiner beschouwde de mens onder meer als bestaande uit drie zogenoemde wezensdelen: lichaam, ziel en geest. De menselijke geest gaat volgens Steiner door vele aardse incarnaties, om zo tot een steeds hogere evolutiegraad te kunnen komen. Tijdens zijn opeenvolgende levens bouwt de mens volgens Steiner een schuldenbalans op, karma genoemd, die zowel negatief als positief kan zijn en ten dele zijn levenslot bepaalt. In feite is dat, in de basis, dezelfde filosofie als Boeddhisme en Hindoeïsme.

Volgens de antroposofische geneeswijze wordt ziekte niet als een op zichzelf staande lichamelijke of geestelijke stoornis beschouwd, maar in samenhang met de hele levensloop en de functie van de mens. Overeenkomstig deze opvatting is de mens een deel van het heelal, van het kosmisch gebeuren, en moet hij een allesomvattende levenshouding aannemen; deze wijze van denken treft men ook aan bij de oosterse geneeswijzen.

Dat Dorien zich thuis voelt in een omgeving waar men bewust omgaat met de kinderen is achteraf niet zo vreemd. De opvoeding die ze mee heeft gekregen is holistich en vooral gestut op “bewust zijn”. Antroposofie liep daar deels ook doorheen net als boedisme het gaat er dan ook niet om in welk jasje het “bewust zijn” gegoten wordt. Het gaat erom dat je de visie waar jij achter staat en jou bewustzijn vertegenwordigd uitdraagd en vorm geeft. Binnen de opleiding tot holistisch kindercoach die ik geef zeg ik ook altijd “holistisch is geen jasje dat ik aan doe binnen mijn werk, holistisch is wie ik ben”. Zijn maakt het verschil en zo blijkt kon Dorien het verschil al snel aanvoelen en koos ze voor het jasje binnen een stage dat ze deels aanhad!