Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte van de nieuwste cursussen en aanbiedingen! Wees gerust, we zullen je nooit zomaar mailen en je kunt je op elk moment uitschrijven.
Email address
Secure and Spam free...
De stomste moeder van de hele wereld!

De stomste moeder van de hele wereld!

Als ouders wil je dat je kind opgroeit tot een gelukkig, zelfbewust, evenwichtig en liefdevol empathisch mens.

De kindertijd is de mooiste tijd van je leven zeggen ze. Dat kan best waar zijn, maar toch is het zelfs voor kinderen niet altijd rozengeur en maneschijn. En ook ouders komen onvermijdelijk te staan voor vragen die te maken hebben met het opgroeien en opvoeden van hun kinderen.

Op consult komt de moeder van Hidde, ze zit met de handen in het haar, eigenlijk al een paar jaar en nu de juf van Hidde aan de bel trok met de mededeling dat het nu echt niet meer ging komt moeder in actie. Ik stel een aantal vragen en merk dat moeder zich heel bewust is van veel stukken betreft haar kind. Ik vraag vind je dat er veel om Hidde draait in jou en zijn bestaan. Waarop moeder volmondig zegt; “alleen maar, Hidde is enig kind en zijn opa en oma, bij beide kanten, hebben ook alleen Hidde als kleinkind”. Dit maakt dat Hidde weinig tot nooit hoeft te delen, dit hoeft niet in alle gevallen nadelig te zijn maar met het gedrag van Hidde, dat vooral eisend en claimend is, mogen we hier naar kijken. Moeder licht toe dat als Hidde een cadeautje ontvangt er geen blinkje in zijn ogen komen maar eerder commentaar over het gegeven materiaal. Ze gunt hem blij te zijn met iets bijzonders en Hidde weet niet wat bijzonder is. Het roer omgooien heeft ze tot nu toe niet willen doen, dat heeft impact en zal met strijd gepaard gaan. Iets wat ze liever wil vermijden, dat is begrijpelijk; liever doordobberen dan van koers wijzigen.

Ik stel moeder de vraag of ze vrienden heeft en ze is verbaasd over de vraag en zegt natuurlijk! Hele lieve zelfs, die altijd voor mij klaar staan, onvoorwaardelijke mensen die ik ook in de nacht kan bellen. Prachtig, dat is heel waardevol in je leven vul ik aan… en heb je in je directe vrienden groep ook mensen die vinden dat alles om hun moet draaien? Ze antwoord nee, dat zijn niet de mensen waar ik mee op wil trekken. Dat is helder en realiseer je je dat als jij het roer niet omgooit dat Hidde opgroeit tot een persoon die jij zelf niet uit zou kiezen als vriend?

Moeder zit met tranen in haar ogen en realiseert zich wat ze net geantwoord heeft. Dit is erg confronterend. Soms is dit de route om bewust te worden dat jouw kind recht heeft op een opvoeding met kaders en grenzen zodat ook Hidde op kan groeien tot een fijn en empathisch mens. Dat is wat we als ouders toch ooit voor ogen hadden toen we dag droomden over kinderen, dat het fijne mensen zouden worden waar andere mensen graag bij in de buurt zijn. Mensen met empathie en een zuiverhart.

Als je als ouders wil dat je je kind opgroeit tot een gelukkig, zelfbewust, evenwichtig en liefdevol empathisch mens; dan heb je met regelmaat geen leuke mama rol! En zo hoort dat, je kind hoeft je vriendje niet te zijn en mag in alle veiligheid boos op jou zijn daar leert het van. En als je uitgemaakt wordt voor de stomste moeder van de hele wereld, “denk dan; ik ben een goede moeder, ik geef grenzen aan”.