Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte van de nieuwste cursussen en aanbiedingen! Wees gerust, we zullen je nooit zomaar mailen en je kunt je op elk moment uitschrijven.
Email address
Secure and Spam free...
Een zonnige dag op het strand

Een zonnige dag op het strand

Ik zie een “grote zus” waken over haar kleine zusje. Kim is 5 en haar zusje Maaike 2 en half. Maaike wil de wereld ontdekken. Papa en mama vragen Kim op haar zus te letten en dat doet Kim. Haar persoonlijke missie is zorgen dat haar niets overkomt op deze ontdekkingstocht.

Heel lief van Kim, maar ik zie dat Maaike deze zorg van haar zus ervaart als een belemmering en gilt als haar zus te dicht bij komt.

De ouders zitten aan de koffie en kijken rustig naar dit tafereeltje. Kim krijgt een standje van haar ouders als Maaike nogmaals haar keel opzet. Best verwarrend voor Kim. Ze doet erg haar best om de opdracht van papa en mama uit te voeren en als dit niet wordt gewaardeerd door Maaike, krijgt ze een standje…

Als ouder is het jouw taak om de verantwoordelijkheid te dragen. natuurlijk kun je je oudste vragen je te helpen op haar zusje te letten. Hierbij moet je wel duidelijk aangeven wat je in dat geval van de oudste verwacht. Laat haar in ieder geval weten: “Ik ben de ouder, jij bent het kind, je mag op je zusje letten, maar wij als papa en mama dragen de zorg voor jou en je zusje. Jij mag kind zijn en spelen.” Dit maakt dat het kind in de kind rol blijft en zo voorkom je bij jullie beiden verwarring en misverstanden.