Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte van de nieuwste cursussen en aanbiedingen! Wees gerust, we zullen je nooit zomaar mailen en je kunt je op elk moment uitschrijven.
Email address
Secure and Spam free...

Moederdag

Moederdag is een jaarlijkse feestdag ter ere van alle vrouwen die moeder zijn. Deze dag valt in Nederland op de tweede zondag in de maand mei. Moederdag is bij uitstek de dag om moeder in het zonnetje te zetten en om er speciaal even bij stil te staan hoe waardevol en bijzonder zij is.

Het gebruik is in 1914 ontstaan in de Verenigde Staten. Moederdag werd hier wettelijk tot ‘Mother’s day’ verklaard. Rond 1920 is deze dag overgenomen door Europa, met name Duitsland, Engeland en Scandinavië.

In Nederland en België is deze dag bekend sinds circa 1930. Het vieren van Moederdag gebeurt in de diverse landen op verschillende data. Veelal verrast men moeder met bloemen of een geschenk. Omdat de moederrol van nature een verzorgende rol is komt het vaak voor op Moederdag dat de rollen voor een keertje worden omgedraaid en dat moeder verrast wordt door haar kinderen met bijvoorbeeld een ontbijt op bed.

Het is mooi dat er een dag in het jaar aan moeder aandacht besteed wordt en moeder zijn is zo een wezenlijk grote rol die is niet samen te vatten zeker niet in een dag. Moeder zijn veranderd je en het beïnvloed je leven, je keuzes, je beslissingen en maakt dat je ervaart dat wat er ook gebeurt, en hoe jij ook geraakt of gekwetst wordt door je kind, je onvoorwaardelijk van ze blijft houden.

Ik las een boek over de nomaden in Jordanië waar de moeder de naam van het kind in haar naam erbij krijgt na de geboorte. Een prachtige gewoonte vind ik, dat dat zou betekenen dat ik Anne Marie-Dorien-Daan-Lucas van Bilsen zou mogen heten. In je naam draag je de kinderen en het geeft in die cultuur direct aan hoe “wijs” je bent. Ondanks dat ik ervaar dat je wijsheid niet afhangt van het aantal kinderen merk ik wel dat ik als persoon enorm gegroeid ben, juist door de kinderen. De kinderen dagen mij uit, halen mij uit mijn comfort, testen mijn grenzen en creëren bewustzijn. Waar het om gaat in het leven is dan toch, en misschien juist op moederdag: liefde!

Het leven draait om liefde geven en ontvangen en onvoorwaardelijk voor elkaar staan en zorgen. Dat is de mooiste boodschap die jij als moeder mee kunt geven aan je kinderen. En ik kan grenzeloos genieten als de kinderen onderling voor elkaar zorgen en het voor elkaar opnemen en mij dan een tip geven hoe ik het misschien de volgende keer aan kan pakken. Ik geniet en ben ongelofelijk dankbaar dat ik mijzelf moeder kan en mag noemen. En wens alle mama`s en bonus mama`s nog vele mooie Moederdagen en vele mooie en wijze lessen!