Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte van de nieuwste cursussen en aanbiedingen! Wees gerust, we zullen je nooit zomaar mailen en je kunt je op elk moment uitschrijven.
Email address
Secure and Spam free...

Ruimte innemen

Het grappige is dat, als je aan een kind vraagt wat zijn ouders beter zouden kunnen doen, dat het kind zegt: “Beter naar mij luisteren”. En zo heb ik ontdekt dat er werkelijk een relatie is tussen het luisteren van kinderen en het luisteren van ouders. Als jij beter naar je kind luistert, zal hij ook beter naar jou luisteren.

Hoe dat werkt? Door beter naar je kind te luisteren, voelt hij zich beter gehoord. Door meer rekening te houden met zijn behoeften, voelt hij zich meer gerespecteerd. Beide zorgen ervoor, dat je kind meer bereid is naar jou te luisteren. Zowel in de zin van ‘horen wat je zegt en wilt’ als in de zin van ‘rekening houden met jouw behoeften’. Zo werkt dat! Ook ervaar ik dat ouders (soms) wel heel erg goed naar hun kind luisteren in plaats van andersom en dan rijst de vraag… Hoever mag je daarin gaan en hoeveel ruimte mag een kind innemen?

Een kind mag zijn ruimte innemen en ook hier zijn grenzen van wezenlijk belang. Je mag als ouder ook je eigen ruimte bewaken. Je hoeft niet 24/7 aandacht aan je kind te geven, als je kind veel aandacht vraagt en je keer op keer roept mag je een tijd aangeven van bijvoorbeeld 10 minuten die je kind doorbrengt met zelf spelen zonder jou erbij te betrekken. Als je kind dit aan kan maak je er een kwartier van, en zo rek je zijn eigen speel tijd steeds meer op, tot een niveau dat voor jou als ouder goed voelt en je kind in alle rust ook zelf kan spelen.

Met speelgoed kunnen kinderen ook “ruimte” innemen en ook hier kun je duidelijk grenzen neerzetten. Waar mag je kind met zijn speelgoed spelen? Spreek dit duidelijk af. Op het kantoor in huis hoeven geen bergen speelgoed te komen liggen, spreek dit duidelijk af en in de woonkamer mag je spelen, op het kleed of een bepaalde plaats in de kamer, en als je wilt dat de spullen die je bouwt blijven liggen, mag je het op je slaapkamer bouwen. De woonkamer is ook de ruimte van de ouders en de rest van het gezin en speelgoed kan een ruimte erg onrustig maken. Hier mag je ook je eigen ruimte op eisen, als er voor jouw gevoel te veel ligt vraag je je kind dit op te ruimen.

Als een kind voortdurend alle ruimte krijgt is de valkuil dat hij denkt dat alles van hem is en steeds meer neemt zonder rekening te houden met anderen in de ruimte.

Eén prachtig voorbeeld; ik kwam laatst zomaar langs bij vrienden en de zoon des huizes wilde tv kijken, met een geluidsniveau dat zo hoog was dat mijn vriendin en ik elkaar niet meer konden verstaan zonder onze stem te verheffen. De kleine man, 6 jaar, werd keer op keer gevraagd de tv wat zachter te zetten en het effect bleef uit. Uiteindelijk werd zijn stoeltje verplaatst zodat de kleine man 40 cm van de tv vandaan zat en het met een redelijk geluid alsnog goed kon horen! Hiermee verwen je je kind op de korte termijn en op de lange termijn doe je hem tekort door hem een gemis mee te geven aan sociale ontwikkeling.