Veelgestelde vragen


Op deze pagina vind je de veelgestelde vragen over diverse onderwerpen.

Staat jouw vraag er niet bij? Mail ons dan gerust.
 
1Voor wie is dit programma geschikt?
Voor ouders met een open mind die er tijd, geld en moeite in willen steken. Het is geen quick-fix en ook geen 'trukendoos'. Het is wel een degelijke oplossing, mits je je deze aanpak werkelijk eigen wilt maken. Het maakt niet uit of je nu geduldig of ongeduldig bent, bedachtzaam of impulsief, waar het omgaat is dat je bereid bent om iets nieuws te leren en daar moeite voor te doen. Én je moet bereid zijn om jezelf onder de loep te nemen. Overigens altijd op een zachte, begrijpende manier. Schuldgevoelens of zelfverwijt daar doen we niet aan. Maar start je met deze ingrediënten: bereidheid om er energie in te steken en naar jezelf te kijken, dan kan het haast niet anders of het gaat je veel brengen.
2Kun je mij wel helpen als je mijn kind niet gezien hebt?
Ja, uiteindelijk leren we jou om je kind te helpen, dus gaat het vooral om wat jij ervaart. We begeleiden jou. De houding en overtuigingen van ouders zijn belangrijk voor kinderen. Het gaat om wat je doet en niet om wat je zegt.
3Werkt online coaching wel goed?
Coaching wordt steeds populairder, steeds meer mensen doen een beroep op een coach om hun leven op de rails te krijgen. De werking ervan schuilt ‘m vooral in het concreet benoemen van zaken, de zelfwerkzaamheid, bewustwording en de kortdurende trajecten. De laatste tijd is er ook steeds meer aandacht voor, en vraag naar, online coaching en begeleiding via internet.

Hoe werkt dat en waarom neemt het in populariteit toe?
Ten eerste maken we in allerlei opzichten steeds meer gebruik van internet. We doen aankopen, boeken onze reizen en communiceren zowel op professioneel als persoonlijk gebied eindeloos veel via internet. Dit verloopt over het algemeen schrijvend, in e-mails, sms en via WhatsApp, twitter en facebook. Eigenlijk schrijven we meer dan ooit...

Kunnen we dat schrijven niet ook heel goed inzetten voor persoonlijke ontwikkeling, het onderzoeken van vragen en problemen? Dat dit heel goed mogelijk is, heeft veel onderzoek in de geestelijke gezondheidszorg al uitgewezen. De afgelopen jaren zijn er ontelbaar veel initiatieven geweest om mensen via internet coaching en therapie te verlenen, en met succes. Het geschreven woord speelt hierin in vele opzichten een belangrijke rol.

Voordelen van online coaching die iedere keer weer worden benoemd zijn: • anonimiteit: het rustig in je eentje achter de computer werken geeft een gevoel van veiligheid. Je durft sneller over je gevoelens te schrijven en wordt niet afgeleid door de aanwezigheid, de blik van de ander.
• tijd: als je het traject kiest met e-mail contact, hoef je niet direct te reageren. Er is tijd om zaken te overdenken en te laten bezinken.
•coaching: via internet kun je zo goed als dagelijks werken aan je coachingstraject, je hoeft nergens naartoe.
• minder kosten: je hebt bijvoorbeeld geen reiskosten.
• digitaal schrijven: je kunt je eigen teksten lezen en weer veranderen. Met het schrijven creëer je als cliënt telkens ook weer een nieuwe werkelijkheid. Eerst ‘op papier’, en daarna ook in het echt!

Je zou kunnen ervaren dat internet oppervlakkigheid in de hand werkt, achter de computer kun je je ook even terugtrekken uit de drukte van alledag. In die zin kan online coaching ook heel meditatief werken, als het ware als een retraite. Je kunt je goed concentreren en van alles goed overdenken. In zekere zin is het mindfull, iets dat in ons dagelijks leven ook steeds meer wordt toegepast.

Een ander voordeel van online coaching is dat je je goed kunt concentreren op de tekst van de ander en hebt tijd om te overdenken wat je gaat vragen. Daarbij kun je altijd teruglezen wat er eerder is geschreven en zo blijft alles concreet en tastbaar. Ruis en vaagheden uit het gewone gesprek zijn niet aan de orde en dat heeft een verhelderend effect.
4Kan ik meteen starten?
Ja. Na inschrijving krijg je meteen toegang tot de online-cursus.
5Is het traject ook geschikt voor ouders met pubers?
Jazeker, het traject is geschikt voor ouders met kinderen van alle leeftijden. Het opvoeden van pubers vraagt andere vaardigheden van ouders. Pubers gaan zich juist afzetten tegen hun ouders en laten zich niet meer sturen.

Als je problemen ervaart met je puber zul je een nieuwe aanpak moeten hebben. Je zult bij een puber andere woorden gebruiken en je kunt je puber meer ruimte en verantwoordelijkheid geven. En dat is precies wat je in ons traject leert. Een aanpak waarbij je puber zich begrepen voelt en serieus genomen.

Kortom; de manier waarop het traject wordt ingekleed verschilt en wordt afgestemd op jouw unieke situatie.
6Hoe lang duurt het online-traject?
Drie tot maximaal zes maanden, het is afhankelijk van jouw inzet en tijd hoe snel je door de stof heen gaat.
7Ik heb nog 2 hele jonge kinderen (9 maanden, 2 en 4 jaar), helpt het traject mij dan ook?
Zeker, het traject is geschikt voor ouders met kinderen van alle leeftijden.

De manier waarop het traject wordt ingekleed verschilt en wordt afgestemd op jouw unieke situatie. Bij ouders van jonge kinderen zien we vaak dat zij het opvoeden als intens ervaren omdat zij letterlijk hun handen vol hebben aan de kinderen. Een baby heeft nu eenmaal meer zorg nodig dan een kleuter die al meer zelfstandig is. En ook hierin is zicht op eigen gedag en overtuigingen heel belangrijk.
8Hoeveel tijd kost deelname aan de online-training?
Maak wekelijks 2 uur tijd vrij om de stof te bestuderen te bekijken en de opdrachten in jouw werkboek te maken. Neem ook tussendoor een moment om erop te reflecteren.
9Help! Heb ik mijn kind al 'verpest'?
Deze vraag hebben we wel vaker voorbij zien komen in de jaren dat we ouders hebben begeleid. En we kunnen je direct gerust stellen: maak je niet teveel zorgen. Het ouderschap ontwikkel je met vallen en opstaan.

Het is nooit te laat om te leren! Het goede nieuws is dat je kind direct reageert op jouw positieve ontwikkelingen :)
10Krijg ik ook huiswerk?
Ja, maar niet zoals je vroeger op school gewend was ;)

Naast de online lessen en video’s krijg je jouw persoonlijke werkboek. Dit gaat je helpen om het geleerde in je thuissituatie te integreren. Want daar moet het immers gebeuren! De opdrachten kosten in die zin geen extra tijd. Je past het namelijk toe in je dagelijkse gezinsleven.
11Mijn partner en ik zitten niet op één lijn. Kan het traject daar ook bij helpen?
Absoluut, dat partners niet (helemaal) op één lijn zitten, zien we vaak voorbij komen. In de loop der jaren hebben we vele ouders ontmoet. Als we beide ouders vragen wat ze als meest belangrijkst ervaren, willen ze de moeilijke opvoed- momenten overleven en ze willen dat hun kinderen en hun gezin gedijen. De wijze waarop ouders dit vormgeven kan hierdoor nogal verschillen.

Eén ding is helder: kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid. Kaders scheppen deze duidelijkheid en het is hierom belangrijk deze kaders en duidelijkheid neer te zetten. Dit doe je samen.

In ons traject begeleiden we je met kennis en kunde. We creëren bewustwording op gedrag en drijfveren vanuit systemisch oogpunt. Zo leer je jezelf beter kennen en snap je waarom je dingen doet zoals je ze doet. Als je dit helder hebt ben je in staat om andere keuzes te maken.
12Heb ik meteen toegang tot alle lessen?
Ja, je kunt in jouw eigen tempo door de stof heen. Om te voorkomen dat je je verslikt in de hoeveelheid informatie, worden de lessen wel in 'hapklare brokjes' aangeboden. In de online omgeving wordt er dus overzicht en structuur aangeboden en jij bepaalt zelf hoe snel je door het traject heen gaat.
13Kan het opvoed en coach traject naast een medisch traject lopen?
Naast een medisch traject kun je heel goed het opvoed en coach traject starten, het een sluit het ander niet uit. Het opvoed en coachtraject kan een medisch traject uitstekend ondersteunen. Het traject geeft je inzichten en handvatten in hoe te handelen bij lastige en of bijzondere situaties.
14Waarvan onderscheid de holistische aanpak zich precies?
Holistisch betekent dat er gekeken wordt naar de mens als geheel en naar alle relevante factoren die van invloed zijn op het menselijk gedrag. Dus bij een klacht kijk je naar de mentale, psychische, lichamelijke, sociale en emotionele kant. Door middel van holistisch te kijken en het totaal te bezien creëer je inzicht en bewustwording op eigen gedrag, overtuigingen en patronen. Het online traject gaat je helpen om “jouw” systeem in beweging te zetten en geeft naast bewustwording tips en handvatten mee.

Een ander groot verschil is dat we veel aandacht besteden aan spiegelen. Een kind kan met zijn ‘lastige’ gedrag iets laten zien waar in de oorsprong ‘de pijn’ van de ouder zit. Je kind laat op deze manier zien waar jij als ouder nog onverwerkte pijn of emoties hebt zitten. Het traject is dus ook bedoeld om jouw zelfkennis en zelfbewustzijn te ontwikkelen waardoor de band met je kind en gezin zal verdiepen.
15Kan ik de kosten declareren bij de zorgverzekering?
Nee, dat kan niet. Helaas zijn de zorgverzekeraars nog niet zo ver om trajecten (deels) te vergoeden. Het is dus echt een investering die je zelf moet doen. En het zal je misschien verrassen, maar het heeft ook zeker voordelen want omdat je zelf een investering doet, ben je extra gemotiveerd om alles eruit te halen wat erin zit. En dat maakt de kans op succes weer groter. Juist daardoor kunnen we die resultaten bereiken die we voor ogen hebben voor onze klanten.

Vind je het moeilijk om het benodigde geld beschikbaar te krijgen, probeer dan eens creatief te zijn. Misschien kun je geld creëren door wat dingen te verkopen of kun je het van iemand lenen. Vanuit eigen ervaring kunnen we zeggen dat wij zelf ook regelmatig creativiteit gebruiken bij het doen van een investering. Het is uiteraard mogelijk om gespreid te betalen.

Mocht het je echt niet lukken en ben je er van overtuigd, dat ons traject voor jou DE oplossing zal zijn, dan mag je ons altijd mailen om te overleggen wat er mogelijk is.
16Ik heb het online traject gekozen en heb behoefte aan een gesprek, kan dat?
Jazeker, het is altijd mogelijk om te schakelen en je traject te upgraden.
17Ik wil graag jouw visie uitdragen en ook werken met ouders en kinderen, wat raadt je mij aan?
Als je echt de ambitie hebt om te werken met gezinnen vanuit de holistische visie dan is de opleiding tot opvoed- & kindercoach op holistische basis wellicht iets voor jou, https://www.opvoedengezinscoach.nl/

Tijdens de opleiding opvoed- & kindercoach ontwikkel je in de breedte competenties die nodig zijn om een kind met diverse gedrags- en sociaal-emotionele problemen hulp te kunnen bieden.

Door het aanbod van verschillende methodieken binnen de opleiding, waar je overigens direct mee aan de slag kunt, kun je maatwerk leveren aan kinderen (van 4 tot 18 jaar) met uiteenlopende hulpvragen en hen weer in balans brengen en begeleiden. Dit is uniek en hier zijn wij erg trots op.