Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte van de nieuwste cursussen en aanbiedingen! Wees gerust, we zullen je nooit zomaar mailen en je kunt je op elk moment uitschrijven.
Email address
Secure and Spam free...

Verwennen

Verwennen: goed of slecht? Verwennen is leuk: je kind wordt er (in ieder geval op korte termijn) blij van. Met af en toe een verwennerijtje kun je je kind stimuleren om goed gedrag te vertonen. En het is fijn om te belonen met aandacht, in plaats van materie als beloning te geven.

Ik verbaas mij echt als ik zie dat een kereltje van zes een Ipad mini krijgt voor zijn verjaardag en voor gezelligheid een quad. Daarnaast mag natuurlijk voor het vermaak de reuze trampoline niet ontbreken.

Is dit nu verwennen of moet een kind dit tegenwoordig allemaal hebben? Ouders hebben vaak heel goede redenen om te verantwoorden waarom iets gekocht is en dragen de overtuiging dat dit echt nodig is voor het welzijn van hun kind.

Af en toe verwennen mag best. Het is niet verkeerd om je kind af en toe een beetje te verwennen. Een verwennerij kan een beloning zijn voor goed gedrag. Of je verwent je kind om hem te laten zien hoeveel je van hem houdt. Er is niets mooier om je kind te belonen met een keer samen naar de bioscoop of een spelletje te doen. Aandacht is de mooiste beloning die er is. Zolang je kind zich ervan bewust is dat het om een uitzondering gaat, kan verwennen een positief effect hebben.

Er zijn meerdere manieren van ‘verwennen’. Een kind kan ook verwend worden met aandacht: als een kind een lange periode alle aandacht tot zich krijgt, kan hij gaan denken dat deze aandacht bij hem ‘hoort’. Je kind kan door deze omstandigheid eisend worden in zijn gedrag en de aandacht van de ouder niet willen delen met een ander. In sommige gevallen zal je kind uiteindelijk een machtsstrijd aan gaan als deze aandacht verandert of dreigt weg te vallen.

Te veel verwennen is niet goed. Als je kind te veel wordt verwend, dan gaat hij die extraatjes als normaal beschouwen. De positieve prikkel die van het verwennen uitgaat, verdwijnt dan. Je kunt je kind op drie manieren te veel verwennen:
1. Je verzorgt je kind te veel
2. Je geeft je kind te veel
3. Je geeft te veel toe

Valkuil 1: Je kind te veel verzorgen
Let erop dat je je kind niet te veel dingen uit handen neemt die hij ook zelf kan doen. Hij wordt dan afhankelijker van jou dan nodig. Op basis van de ontwikkeling is je kind steeds meer in staat om voor zichzelf te zorgen. Als jij die kans niet geeft aan je kind, dan mist hij leermomenten. Een kind dat de ruimte krijgt om zelf taken uit te voeren, creëert uiteindelijk meer zelfvertrouwen.

Valkuil 2: Je kind te veel geven
Misschien let je er zelf wel op dat je je kind niet te veel spullen geeft: speelgoed, kleding, hebbedingen. Maar je kunt je kind ook te veel aandacht en complimenten geven. Geef je je kind voortdurend en ongevraagd cadeautjes en complimenten? Dan is de kans groot dat je kind later moeite heeft om met een beperkte hoeveelheid geld of tijd om te gaan. Je kind leert niet om te bepalen wat echt belangrijk is. Ook leert hij niet dat je voor sommige beloningen nu eenmaal mag werken.

En ergens voor werken en het verdienen maakt dat onze eigenwaarde stijgt en we er op een natuurlijke manier meer waarde aan hechten dan aan dat wat is aan komen waaien. Het blijft een uitdaging om verdienen en verwennen in balans te houden, het is al fijn als je er bewust mee bezig bent!