Blijf op de hoogte

Altijd op de hoogte van de nieuwste cursussen en aanbiedingen! Wees gerust, we zullen je nooit zomaar mailen en je kunt je op elk moment uitschrijven.
Email address
Secure and Spam free...
Wel of niet gedragen worden

Wel of niet gedragen worden

Laatst zag ik een moeder met twee kindjes. Ik zag ze, omdat mijn aandacht werd getrokken door de oudste. Het is een mevrouw met een baby op de arm en naast haar loopt een meisje van net drie.

Het meisje is boos en wil ook gedragen worden, net als haar broertje. Bij ieder stap die ze zet schreeuwt ze het uit dat ze echt niet wil lopen. Ze kan echt niet meer lopen. Ze is moe. Ik hoor haar moeder uitleggen dat ze haar handen vol heeft en niet nog een kind kan dragen. Het meiske heeft hier echter geen boodschap aan en houd stevig vol. Zelfs als ze in haar zitje zit, moppert de kleine meid gewoon door. Ze is duidelijk ontevreden over de gang van zaken. Moeder zucht en vertelt haar nogmaals dat het echt niet anders had gekund. De auto gaat dicht en ze rijden weg…

Het meisje wilde graag gedragen worden, het feit dat haar broertje op de armen van mama zit en het daardoor niet mogelijk is wat zij wil, maakt dat ze zeker gedragen wil worden! Waarom hij wel en ik niet?

In de ogen van moeder is ze groter dan haar baby broertje en feitelijk is dat ook zo. Maar wilde ze op dat moment de grote zus zijn, of wilde het meiske weer even baby zijn en heerlijk gedragen worden?

Als ouder kun je er in zo’n geval voor kiezen om een reactie te geven zoals deze moeder ook deed:
“Ja, hoor eens, je ziet toch dat ik m’n armen vol heb. Mama kun jou niet ook nog eens dragen.”

Kan dat anders?
Ja dat kan. Het is even een paar keer oefenen, omdat je waarschijnlijk niet gewend bent om op die manier te reageren, maar de reactie klinkt ongeveer als volgt:
“Ik hoor dat je ook gedragen wilt worden. Ik snap dat en hoor dat je het echt heel graag wilt. Gedragen worden als we al een stuk gelopen hebben is ook fijn. “

Op het moment dat je kind de erkenning krijgt voor zijn verlangen zal de weerstand afnemen. Het probleem is weliswaar niet opgelost, maar je erkent als ouder dat het er is.
Als kind willen we in basis drie dingen: Liefde, Erkenning en Herkenning.
Als je als ouder dit terug kunt laten komen in je handelen en je communicatie zal het kind zich sneller gerustgesteld voelen.

Probeer het maar eens uit en laat me weten welk effect het heeft.